За градушката

Възможни щети, причинени от градушката

Градушката е атмосферно явление, което може да нанесе значителни щети на разнообразни обекти и сфери от дейност. В зависимост от големината си ледените зърна могат да нанесат много вреди, главно на селскостопанските култури. Тъй като обикновено валежите от град падат през пролетта и лятото, когато растенията се развиват, много често те биват унищожавани до 100 % заедно с плодовете си.

Ледените късове унищожават младите растения, като буквално замразяват стъблата и растенията им. По този начин растенията умират, дори без да могат да се развият. В това отношение градушката е особено опасна за зеленчуците и плодните дръвчета. Ако тя падне по време на цъфтежа им, от ледените късчета цветовете или измръзват, или падат на земята от силните удари на градушката. По този начин щетите са огромни. Ако  градушката се случи през късното лято, когато плодовете вече са узрели, в зависимост от големината на ледените топчета тя може да ги увреди в различна степен. Нараненият плод постепенно изгнива и така става негоден за използване. Има случаи, когато цялата реколта е унищожена и плодовете просто падат на земята от силните удари на ледените късове.

Това неблагоприятно климатично събитие се проявява с различна интензивност в различните периоди от топлите месеци на годината. Градушката обикновено е съпътствана с проливни дъждове и буреносни ветрове. Това още повече повишава рисковете от щети и ги прави много големи. В зависимост от размера на ледените късове градушката може да нарани и дори разруши различни обекти. Най-често срещаните поражения са счупени стъкла или повредени автомобили. Силната градушка може да видоизмени металните им части и сериозно да ги повреди. Ремонтът в някои случаи е почти невъзможен.

Силната градушка може да нанесе и големи щети на оранжериите. Ледените късове лесно разкъсват найлоновото им покритие и ги правят негодни за използване, което струва на стопаните и много високи разходи. Реколтата на тези оранжерии винаги бива унищожавана, защото там обикновено се отглеждат силно топлолюбиви култури. Има случаи, когато едрият град чупи дори керемиди, различни конструкции или убива по-дребни домашни животни и птици. Градушката може да изпочупи почти всичко, което ѝ се изпречи на пътя, особено ако е много интензивна, което се случва често. При силен валеж дърветата през лятото остават почти без листа, а понякога се образуват купища лед, които не се разтопяват в продължение на часове, дори в горещи дни. Градушката чупи клони и парализира уличното движение. Автомобилите често не са в състояние да преминават през натрупалия се лед. Когато вали градушка в планината, тя понякога не се топи дълго време. Планинските области обикновено регистрират най-голям брой градушки през годината.

Това е причината борбата с градушките да е много важна за стопанството и да се използват различни методи срещу това явление. Най-разпространеният метод е разбиването на градоносните облаци със специално изстреляни ракети от пригодени за това ракетни площадки. Това обаче е скъп и често пъти неефективен метод. Разнообразните земеделски култури се отглеждат под специално конструирани мрежи, които могат да ги предпазят от градушки. Това също е доста скъп вариант, който не може да се използва за всички земеделски култури.

Възможни щети, причинени от градушката
5 (100%) 4 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *