За градушката

Средства за защита от градушка

средства градушка

Борбата с градушки се основава на технология на внасяне  на ледообразуващ реагент в градоопасния облак в момента преди образуване на градови зърна. Неговите частици играят ролята на ядра, които отнемат преохладената вода в облака и не позволяват прекаленото нарастване  на естествените ледени ядра. Така се образуват повече градови зърна, но с по-малки размери и при падането си се стопяват или нанасят по-малки щети, ако не се стопят напълно. Важна е особеността, че силните вертикални въздушни течения непрекъснато снабдяват облака със свръхохладена вода и ледени кристалчета, затова е необходимо докато премине градоопасността да се внасят нови количества реагент през определен период от време. Като ледообразуващ реагент се използва сребърен йодид (AgI), а в миналото и оловен йодид (PbI).

Използват се три метода за засяване на облаци с ледообразуващ реагент: чрез наземни генератори, самолети и противоградови ракети.

За да се предотвратят щетите от градушките, е необходимо потенциално опасните купесто-дъждовни облаци да се трансформират така, че да не се допусне образуването на едри градови зърна. Обикновено броят на ледените кристалчета в облака е малък и при наличие на условия, те бързо нарастват до градови зърна с големи размери.
Най-популярните концепции за борба с градушките са:

 • Полезна конкуренция
  Изкуствено създаване на допълнителни ледени кристали, способни в процеса на нарастване да конкурират естествените зародиши в борбата за вода в облака. Преохладената вода се преразпределя между естествените и изкуствените ледени зародиши, при което те не нарастват до големи размери. Градовите зърна, падайки към земята, се стопяват до дъждовни капки или ситнозърнеста градушка.
 • Ранно изваляване
  Стимулиране на валежа в по-ранен стадий от живота на преохладения конвективен облак, в който все още няма силно развити възходящи потоци. Изкуствено се намалява водността в облака, което предотвратява нарастването на ледените зародиши до градови зърна с големи размери.
 • Снижаване на траекторията на растящите градови зърна
  Стимулиране нарастването на градовите зърна на по-ниски височини в облака, където поради по-малка водност и по-слаби възходящи потоци, се ограничава времето на престой и съответно нарастването на градовите зърна.

Към момента, има над 800 оръдия, инсталирани в 20 държави по света и резултатите са невероятни и неоспорими. Градоносен облак и шокови вълни При издигането си шоковите вълни оказват влияние върху формирането на градушката в самия облак, като предотвратяват нарастването на леденото зърно. Поради честия интервал на шоковите вълни, капките веднага се трансформират в лед без да имат възможност да нараснат. По време на падане на градушката, ледените зърна преминават през концентрация от шокови вълни, които увеличават съпротивлението на въздуха. Като резултат се повишава температурата на външния слой на зърното и се ускорява топенето му. Всяко забавяне на ранното включване на оръдието намалява ефективността му, тъй като концентрацията на шоковите вълни ще е по-малка и недостатъчно ефективна. Оръдието и обсега му на защита Оръдието генерира експлозии на всеки 7 сек., дължащи се на смесването на ацетилена с кислорода във въздуха. Всяка експлозия генерира шокова вълна, която се разпространява до стратосферата; поради невъзможността на вълната да продължи по- нагоре, тя се връща надолу (отразена вълна), като по този начин се създава защитен купол с височина и диаметър от няколко километра над градината.

Защитената повърхност от оръдието: 800дка, 500м радиус и 1 км в диаметър

 • Без замърсяващи субстанции
 • Не отклонява дъжда
 • Не предизвиква промяна в движението на облаците
 • Употребата му не представлява заплаха за хора и животни
 • Не прехвърля и не пренасочва градушката към съседни терени.

Радарът

Радарът контролира включването на оръдието в момента, в който идентифицира опасност и информира собственика чрез съобщение. По същия начин радарът спира оръдието, когато опасността отмине и отново информира собственика. Радарът се състои от антена и компютър със софтуер за засичане на градоносните облаци, комуникационен модул (GSM) и акумулатор, в случай на спиране на тока по време на буря. Благодарение на софтуера SKYDETECT, радарът постоянно следи атмосферните условия в радиус от 30 км, където може да има няколко оръдия.

Софтуерът пресмята траекторията и опасността от идващите облаци за всяко оръдие. В следствие, за всяко оръдие се програмира район на защита с радиус 15 км, за да бъде предварително изчислено времето за достигане на облака до защитавания район. Заглушаваща тръба Компания S.P.A.G. е разработила система за заглушаване на шума от работата на оръдието. Тя се състои от полиестерна фибро тръба с диаметър 2,40м и височина 8м и няколко звукоизолиращи плочи, разположени отвътре. Резултатите от проведените тестове показват, че системата намалява нивото на шума с 30 децибела.

Другият начин за борба с градушките е изграждането на специални конструкции против градушка, с които се предпазват земеделските насаждения, автомобилите или други важни обекти. Този начин е най-сигурен, но и доста скъп. Видовете конструкции може да разгледате в останалите раздели от сайта.

Средства за защита от градушка
5 (100%) 1 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *