Мрежи

Поставяне на мрежи против градушка – задължително за земеделците

поставяне на мрежа против градушкаГрадушката е едно от най-неблагоприятните климатични явления, което може да нанесе значителни щети на земеделската реколта, като понякога загубите стигат до 100 %. Обикновено тя пада през топлите месеци на годината, когато растенията вече са се развили и предстои да дадат плод. Това се отразява още по-неблагоприятно на земеделските стопани. Един от най-ефективните методи за борба с градушките е използването на мрежи против градушка.

Това е специална конструкция, която се поставя над площта, която трябва да се защити от ледените късове. Покрива се със специална мрежа, която не пропуска градушката до насажденията. По този начин те не са уязвими и могат да се развиват нормално. В същото време мрежата позволява безпроблемното проникване на светлина, топлина, влага и дъжд до растенията и по никакъв начин не възпрепятства обичайния им растеж. Мрежите против градушка са изработени от много здрава фиброскопична сплав, която издържа на големи натоварвания и се къса изключително трудно. Това е и причината мрежата против градушка да може да си използва дълго време с достатъчна ефективност.

През последните години климатът се променя много бързо и негативните явления за посевите зачестяват. В това отношение показателен пример е България, където за последните десетилетия унищожителните градушки са се удвоили. Това налага стопаните да вземат предварителни мерки за опазване на реколтата си. Един от начините за това са ракетите против градушки, които се изстрелват и разпръскат градоносните облаци. Това е скъп метод и може да се използва само за много големи селскостопански площи. Затова мрежите против градушка са много добър вариант за малки и средни стопанства. Те могат да защитават различен вид насаждения.

Особени подходящи са всички видове зеленчуци, цветя, лозя, ягоди, малини, билки и нискостъблени овошки като праскови, кайсии, ябълки и определени сортове череши и сливи. Тази широка обхватност на използване прави мрежите против градушка много търсени на пазара от фермерите в последно време. Те се монтират сравнително лесно и не изискват никаква особена поддръжка по време на експлоатацията и. Освен срещу градушка, тази мрежа може да предпазва различни обекти от разнообразни заплахи.

Мрежите против градушка успешно могат да се използват за предпазване на автомобили от градушка или слана. Това се отнася в пълна сили за авто къщите, където колите обикновено престояват на открито доста дълго време. Когато автомобилите са предпазени от мрежа против градушка, собственикът може да е спокоен, че по тях няма да има никакви следи след края на валежа. Известно е, че едрата градушка нанася големи щети по колите, когато те са на открито. В повечето случаи лекото изкривяване на металните части на автомобилите в следствие на градушка не могат да се възстановят. Затова използването на мрежа против градушка за защита на скъпи автомобили, които се стопанисват на открито е повече от наложително.

Мрежите против градушка предпазват и от силно слънчево греене като осигуряват надеждна сянка. По този начин могат да се предпазват различни обекти, които бързо избеляват в следствие на престоя на слънце, а това не е желателно. Така, мрежите против градушка защитават ефективно и от слана и светлина. Под нея могат да се защитават коли, лодки и други скъпи предмети, като можете да сте сигурни, че по този начин ще запазите ефектния им външен вид, тяхната цялост и здравина.

Поставяне на мрежи против градушка – задължително за земеделците
4.5 (90%) 2 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *