За градушката

Образуването на градушката е сложен физичен процес

образуване на облак градушка

 

Градушката е атмосферно явление, което се наблюдава главно през по-топлите месеци на годината. В зависимост от циркулацията на атмосферния въздух и рязкото му охлаждане през пролетта или лятото, парата придобива твърдо агрегатно състояние във вид на ледени топчета в различни размери. Те могат да бъдат с големина от оризово зърно до орех. В крайни случаи може и да са по-големи. Най-големите отчитани размери на градушката са над 17 см., но това е изключително рядко явление и обикновено такива ледени късове са единици. Градушката пада във вид на твърд валеж. Заради голямата маса на ледените елементи те се движат с голяма скорост и сила от огромна височина към земята.

Градушката се образува през лятото от характерен тип облаци, които в науката са познати като градоносни или купесто-дъждовни. Те обикновено се формират много бързо над сравнително малка територия. Процесът на валеж на градушката е доста интензивен. Обикновено той продължава за кратко време и след това бързо затихва.

Необходимо е в облака да има достатъчно количество охладена вода в течно състояние. Ако са налице и ледени частици или вече замръзнала вода, образуването на градушката е сигурно. Самите зърна се образуват в по-студената част на облака. След като започнат своето движение към земята, температурата на ледените късове постепенно се увеличава, но те все пак падат в твърд вид на градушка. От около минус 40 градуса тя намалява до около 0. Ледените частици могат да бъдат различни по големина. Това зависи от количеството на капките в градоносния облак, които се сблъскват с леда и по този начин увеличават големината на зърната. Ако потоците от водни частици са силни и продължителни, нарастването на ледените зърна е голямо, съответно и на града, който пада до крайната си точка.

Градушката най-често може да се наблюдава в планинските и полупланинските райони на умерените климатични ширини. Има и изключения – специфични територии и местности, където през лятото се наблюдават интензивни и чести валежи от градушки. Може да се случи на различни континенти с различни характеристики на климата и валежите.

Ледените зърна на градушката могат да бъдат прозрачни или непрозрачни в зависимост от големината си. Най-малките не са прозрачни. Образуват се от конденза на малки капки вода, които вследствие на ниските температури придобиват твърдо агрегатно състояние. Много често градушката е съпътствана с ураганен вятър, който предизвиква буря. Заедно с големите ледени топчета тя може да нанесе значителни щети.

Градовите зърна се образуват по сложен химичен начин, като взаимодействат различни елементи в атмосферата. Необходими са и благоприятни климатични условия, за да може водата да промени няколко пъти агрегатното си състояние и да стане на лед.

Визуализацията на градушката, която вече е паднала на земята, е много характерна. Тя може да направи летния пейзаж чисто зимен за броени минути. Въпреки това леденият пласт, който се образува, се задържа за сравнително кратко време, още повече че самият валеж е по-скоро краткотраен, отколкото интензивен.

Срещу образуването на градоносните облаци се използват различни средства. Най-често използваните са противоградни ракети, които се изстрелват, когато тези облаци се образуват, и по този начин се разпръскват газовете. Въпреки това не е гаранция, че облаците няма да се образуват и от тях да завали градушка.

Образуването на градушката е сложен физичен процес
5 (100%) 3 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *