За градушката

Методи за борба с градушките

борба с градушките

Борбата с градушките е много важна за запазването на качеството и количеството на реколтата на различни селскостопански култури, особено по времето, когато те се развиват интензивно и наливат плод. Градушката е едно от най-негативните природни явления и се проявява най-вече през пролетта и лятото. Интензивната градушка, която пада за няколко минути, може да нанесе значителни щети на селскостопанската реколта, като понякога може да я унищожи напълно. Затова фермерите винаги взимат енергични марки за да предпазят посевите си. Борбата с градушките се води по различен начин. Един от най-често използваните методи е разбиването на градоносните облаци посредством специални ракети.

Известно е, че градушките падат по-често на строго определени места. Ето защо там се изграждат площадки, от които се изстрелват специални ракети към градоносния облак. По този начин той се разбива и не се получава валеж. В някои случаи градушката от подобен облак е с много малка интензивност, ледените късове са малки и не нанасят големи щети. Този метод за борба с градушките се използва за предпазване на големи селскостопански площи, които са засети главно със зърнено-житни култури. Той е относително скъп и понякога има ниска ефективност. Затова за поддържане и използване на площадки за изстрелване на ракети срещу градушки е необходимо държавно финансиране.

Друг вариант за борба с градушките, който придобива популярност през последните десетилетия, е специална конструкция, която се изгражда над засетите площи и върху която се поставя мрежа, която не пропуска ледените късчета. Това е ефикасен метод за сравнително по-малки площи, обикновено до няколко десетки декари, засети с разнообразни култури.

Този тип конструкции успешно защитават от градушки площи с трайни насаждения като къпини, малини, ягоди, лозя, лавандула, всякакъв вид зеленчуци, цветя и някои овощни насаждения, които са по-ниски като праскови, круши, кайсии и някои сортове череши и сливи. Когато тези култури се намират под мрежата против градушка те са надеждно защитени не само от ледените късове, но и от мъгли, ранни и късни слани, силен дъжд и нападение от птици, които особено, когато плодовете са узрели, могат да нанесат значителни щети.

Борбата с градушките посредством мрежи против градушки е много ефективно в малки и средни стопанство или при отглеждането на по-специфичен вид растения. Построена веднъж, конструкцията може да служи дълги години без да се налагат някакви специални грижи. Мрежите са относително здрави и се късат много трудно. Тези конструкции за борба против градушки предпазват растенията и от различни други вредители и неблагоприятни климатични условия. По този начин се осигурява оптималното им развитие и богата реколта. Тези съоръжения са относително скъпи и трудно достъпни за дребните фермери. Фирмата, която се занимава с монтажа трябва да е опитна и солидна за да изгради правилно конструкциите и да осигури дълготрайното им използване. По този начин борбата с градушките става ефективна и си заслужава вложените средства и направените разходи.

Борбата с градушките е основен фактор за качествена и богата реколта. Затова  е необходимо винаги да се взимат предварителни мерки и да се осъществява превенция в това отношение защото поставени пред свършен факт, фермерите са безпомощни да реагират, когато завали град и големите загуби от градушката в техните стопанства са гарантирани.

Методи за борба с градушките
2.3 (46.67%) 3 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *