Конструкции

Конструкция с мрежа против градушка за градината и двора – основни насоки в изграждането

конструкция против градушкаМрежите против градушка станаха много използвани напоследък в градината, в малките замеделски стопанства и дворовете. Без тях трудът който влагате може да отиде на вятъра, защото една евентуална градушка може да унищожи всички усилия и средства, вложени през годината.

Понякога е доста трудно да се изгради такава защита в едно малко стопанство, но ние ще се опитаме да ви дадем няколко основни насоки в изграждането й.

Всяка структура се състои от колове, котви, стоманени въжета, мрежа против градушка и щипки за захващане на мрежата. Първоначално започваме с проектиране растера на коловете. Той трябва да се съобрази с вашите насаждения. Обикновено растерът е в диапазон 4х8м, 4х10м, 3х10м или 5х8 м. Това са препоръчителни разстояния, които могат да се променят, като по-важното е коловете да не пречат при обработката на градината. Обикновено коловете се поставят в реда на насждението, за да не пречат на преминаването. Поставят се в абсолютно прави линии в едната и в другата посока. Височината на коловете зависи от техниката, с която ще минавате отдолу. Ако искате да имате 2.5 м. под мрежата, колът трябва да е висок 4м, защото той се забива около 70 см. в земята и около 80 см височина губите за наклона на мрежата.

Всички колове по периметъра се връзват към котви, посредством стоманени въжета 7мм. Котвите са много важен елемент, защото осигурават здравината на вашата структура. Обикновено котвите си поставят на 1.3-1.5 м. в земната повърхност. Понякога, могат да се използват съществуващи обекти като сгради, навеси, дървета или други, които да играя ролята на котва и към тях да вържете крайните колове.

След поставяне на коловете и котвите, се опъват стоманени въжета с диаметър 4-5 мм. в двете посоки по върховете на коловете. Тези въжета се фиксират към коловете посредством болтове и така осигуряват стабилност и надеждност на структурата.

Последният етап е поставянето на мрежата, която покрива ширина на едно междуколие. Ако растерът е 4х8 м., ви е необходима мрежа с ширина 4.4 м., за да може да осигурите наклон за разтоварване на градушката.

В общи линии, това са основните насоки при изграждане на конструкция и покриване с мрежа против градушка, но много е важно и правилното изпълнение, защото дори само един елемент може да компрометира здравината на структурата. Ако имате затруднения, обърнете се към специалисти, които ще ви окажат съдействие и ще ви дадат необходимите насоки за изграждането и  на тел: 0899 444 111.

Конструкция с мрежа против градушка за градината и двора – основни насоки в изграждането
4.8 (96%) 10 гласа

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *