Мрежи

Как да изберете качествена мрежа против градушка

Как да изберете качествена мрежа против градушка

Мрежата против градушка е крайно важен компонент от защитата на вашите селскостопански култури от вредните ефекти на градушката. Подборът на правилната мрежа е от съществено значение, тъй като тя трябва да осигури ефективна защита. В следващите раздели ще разгледаме подробно ключовите фактори, които трябва да вземете предвид при избора на мрежа.

Производител

Производителят на мрежата е един от най-съществените фактори, които трябва да вземете предвид при избора на качествена мрежа против градушка. Италианските производители, като Retificio Padano, са водещи в индустрията и се отличават със своето безупречно качество и дългогодишен опит в производството на мрежи за селскостопанско ползване.

 • Италианска експертиза и традиции: Италианските производители са известни с високите стандарти на производство и използването на иновативни технологии. Retificio Padano е само един пример за компания, която се гордее със своите дългогодишни традиции и експертиза в производството на мрежи против градушка.
 • Контрол върху целия производствен процес: Един от ключовите аспекти на успешното производство на мрежи е контролът върху целия процес – от влакното до крайния продукт. Италианските производители като Retificio Padano осигуряват този контрол, като гарантират високо качество на всеки етап от производството.
 • Инвестиции в изследвания и развитие: Производителите с дългогодишен опит като Retificio Padano постоянно инвестират в научни изследвания и развитие, за да осигурят постоянно подобрение на своите продукти. Това включва използването на най-новите материали и технологии за създаване на по-издръжливи и ефективни мрежи против градушка.
 • Доверие и репутация: Италианските производители имат дългогодишна репутация на надежност и качество. За десетилетия на пазара те са изградили доверие сред клиентите си, което говори за тяхната способност да предоставят продукти от високо качество.

Изборът на производител, който предлага не само продукти, но и гаранции за качество и издръжливост, е от съществено значение за успешната защита на вашите култури от градушка. Италианските производители представляват върховата стойност в тази област, осигурявайки надеждна защита за вашите селскостопански култури.

Вид на плетката

Видът на плетката на мрежата е от решаващо значение за нейната ефективност и издръжливост. При избора на мрежа против градушка трябва да обърнете внимание на различните типове плетки, които се предлагат на пазара. Ето някои от основните типове плетки, които трябва да разгледате:

Английски ред (English row):

 • Тегло: 45-50 гр/кв.м.
 • Отвори: 2.6х4 мм

Характеристики: Английският ред е популярен избор за мрежи против градушка. Отворите са с по-малки размери, което осигурява по-висока издръжливост на мрежата, като предотвратява проникването на по-малки градушкови зърна. Теглото на мрежата е подходящо за множество култури и условия.

Rashel плетка:

 • Тегло: 63 гр/кв.м.
 • Отвори: 2.8х8 мм

Характеристики: Rashel плетката е с по-голямо тегло и по-големи отвори в сравнение с английския ред. Това я прави подходяща за по-тежки условия и култури, където се изисква по-голяма издръжливост на мрежата. Поради по-големите отвори, тази плетка може да бъде предпочетена в случаи, където има нужда от по-добра вентилация и пропускане на светлина.

Изборът между различните видове плетки зависи от конкретните нужди на вашата култура и условията, в които се отглежда. Приложимостта на всяка от тях може да варира в зависимост от регионалните климатични условия, типа на културата и предпочитанията на земеделските производители. Важно е да се консултирате със специалисти или производители на мрежи, за да изберете най-подходящата опция за вашия случай.

Тегло на мрежата

Теглото на мрежата е един от ключовите фактори, които определят нейната издръжливост и ефективност при защита от градушка. Важно е да изберете мрежа с подходящо тегло, което да отговаря на специфичните изисквания на вашата култура и климатичните условия. Ето по-подробно как теглото на мрежата влияе на нейната производителност:

Издръжливост при удар от градушка:

По-тежките мрежи обикновено предлагат по-голяма защита срещу градушка. Теглото на мрежата е пропорционално на плътността и здравината й, което означава, че по-тежките мрежи имат по-голяма вероятност да издържат на ударите от градушка без да се разтрошат или разкъсат.

Дълъг живот на мрежата:

Мрежите с по-голямо тегло обикновено имат по-дълъг живот и по-малко вероятност да се износват или повредят с течение на времето. Това осигурява по-дългосрочна защита на вашите култури и намалява нуждата от честа замяна на мрежата.

Устойчивост при различни условия:

Мрежите с по-голямо тегло са обикновено по-устойчиви и при различни атмосферни условия, като силен вятър или интензивни валежи. Това гарантира, че мрежата ще остане на място и ще осигури непрекъсната защита на културите дори при неблагоприятни климатични условия.

Пример – Eti-net с тегло от 63 гр/кв.м.:

Eti-net е пример за мрежа с подходящо тегло за защита срещу градушка. Теглото й от 63 гр/кв.м. я прави идеална за култури, които изискват по-голяма степен на защита. Тази мрежа не само е издръжлива при удари от градушка, но също така осигурява дълъг живот и надеждна защита дори при екстремни атмосферни условия.

Следователно, при избора на мрежа против градушка е препоръчително да обръщате специално внимание на теглото й, като предпочитате мрежи с по-голямо тегло над 45 гр/кв.м., като например Eti-net с тегло от 63 гр/кв.м., за да осигурите надеждна и ефективна защита на вашите култури.

Засенчващ процент и цвят

Засенчващият ефект на мрежата представлява ключов аспект от защитата на културите от вредните последици на градушката. Този ефект е важен, тъй като помага да се регулира количеството на светлината и топлината, които достигат до растенията, като същевременно предпазва от агресивните ефекти на градушката.

Важно е да се разбере, че засенчващият ефект зависи от два основни фактора:

 • Гъстота на плетката: По-гъстата мрежа предлага по-голям засенчващ ефект, тъй като повечето от светлината и топлината се задържат от материята на мрежата, преди да достигнат до растенията. Този аспект е от съществено значение при избора на мрежа, като по-гъстата плетка обикновено осигурява по-ефективна защита.
 • Цвят на мрежата: Цветът на мрежата също играе роля в засенчващия ефект. Черните мрежи имат по-висок засенчващ процент в сравнение с белите или сивите мрежи. Това се дължи на по-голямата абсорбция на светлината от черния цвят, която намалява проникването на светлина през мрежата.

Усилени краища и УВ стабилизация

Усилени краища и цялостната УВ стабилизация са от изключително значение за качеството и издръжливостта на мрежата против градушка. Ето по-подробно за тези важни характеристики:

Усилени краища:

 • Краищата на мрежата са областите, които най-често са подложени на натоварване и износване. Затова е важно да имат усилена конструкция, която да осигури по-голяма издръжливост и стабилност на мрежата.
 • Добрите мрежи против градушка имат усилени краища в двата края и в средата на мрежата. Тези усилени зони помагат да се предотврати разкъсването или разкроенето на мрежата при удари от градушка или при силни ветрове.
 • Усилените краища също така улесняват поставянето и закрепването на мрежата, като предоставят здрава точка за захващане или закрепване на въжетата или металните кабели.

УВ стабилизация:

 • Ултравиолетовите лъчи от слънцето са един от основните фактори, които влошават качеството и издръжливостта на пластмасовите материали, от които се изработват мрежите.
 • Добрата УВ стабилизация е ключова за продължителния живот на мрежата. Тя предпазва материала от разпадане, белене и износване под влиянието на слънчевите лъчи.
 • Мрежите с гарантирана УВ стабилизация предлагат по-дълъг период на ефективна защита срещу градушка и други атмосферни влияния.

Дебелина на ПЕ влакно

Дебелината на ПЕ влакно играе решаваща роля за здравината на мрежата. Стандартното ПЕ влакно е с дебелина 0.32 мм и гарантира добра здравина на мрежата.

В заключение, изборът на подходяща мрежа против градушка е от решаващо значение за успешното отглеждане на вашите селскостопански култури. Следвайки гореспоменатите съвети и избирайки надеждни производители като фирма МРЕЖИ КОМ, вие можете да бъдете уверени в ефективната защита на вашите култури от градушка и други атмосферни влияния.

Вижте две от най-качествените мрежи против градушки на изгодна цена:

Как да изберете качествена мрежа против градушка
Оцени публикацията

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *