За градушката

Как да се предпазим от градушки

градушки

Градушките са изключително неприятно за селското стопанство природно явление, което може да нанесе значителни щети на растенията и да провели цялата реколта. Това е и причината срещу градушката да се търсят разнообразни способи за противодействие, които да намалят последиците от нея и да гарантират здравето на културните растения.

Известно е,че има райони, където градушките са много често явление през топлите периоди на годината, когато растенията се развиват. По този начин в тези области всяка година стопаните претърпяват огромни загуби от ледените късове. Затова там се налага задължително да се взимат сериозни мерки а борба с градушките, които могат да намалят значително загубите на селскостопанска продукция от тях, но не и да ги елиминират напълно.

Градушката обикновено пада изведнъж и валежът е относително кратък, но много интензивен. Ако късовете са големи, има случаи на градушка с големината на орех и дори по-голяма, щетите са огромни и не могат да се възстановят. Това е и причината да се търсят варианти за предотвратяване на това неблагоприятно природно явление.

Най разпространеният метод за борба с градушките е изграждането на специални площадки в селскостопанските зони, от които се изстрелват ракети, които разбиват градоносните облаци. По този начин от тях не вали градушка или тя е с много малък интензитет.

Този метод за борба с градушки е относително скъп и изисква големи средства и инвестиции за поддръжка. Той може да бъда ефективен за защита от градушки на големи площи, засети с разнообразни култури. Въпреки това няма гаранция, че ракетите ще унищожат напълно градоносните облаци и от тях няма до падне град. Дори до остане неунищожен и един облак, той може да нанесе значителни щети.

Конструкциите за защита от градушка са друг метод за предпазване на растенията, който през последните години набира все по-широка популярност. Специалните конструкции се монтиран над насажденията и на тях се прикрепва мрежа, която не позволява на градушката да достигне до растенията. Конструкциите се използват за предпазване, главно на зеленчуци, цветя, малини, къпини, боровинки, лозя и ниски овошки, които са засети на относително малки площи.

Те гарантират почти 100% защита, по всяко време на годината е не налагат човешка намеса по време на валежа. Затова се смятат за много удобни. Затова през последните десетилетия фермерите масово инвестират в такива конструкции за предпазване от градушка, като се убеждават в надеждните резултати.

Мрежите против градушка могат да се използват и от дребни селскостопански производители, които нямат средства и обработват сравнително малко площи. Градушката трудно се предвижда рано и това още повече усложнява предвижването и и борбата с нея. Обикновено мерки се взимат твърде късно, когато вече негативните последици са налице и са необратими.

Когато съществува подобна защита от градушка, има гаранция за богата и качествена реколта. Все по-високата култура на земеделие изисква от фермерите да обръщан все по-голямо внимание на градушките като фактор, който може да направи труда им безмислен буквално за минути, да унищожи цялата реколта от грозде, плодове, зеленчуци или цветя и да ги лиши от каквито и да било доходи и печалба. Ето защо мероприятията за борба с градушките ще стават все по-популярни и достъпни сред земеделците и в бъдеще ще им се обръща все по-сериозно внимание.

Как да се предпазим от градушки
3.9 (78%) 30 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *