Конструкции

Правилно изграждане на конструкции против градушка

Поставянето на мрежа против градушка е последния етап от цялостната защита  и винаги е свързано с предварително изграждане на конструкция, върху която да лежи мрежата. Структурата трябва да здрава, надеждна и да осигурява сигурност, както за мрежата, така и за насажденията под нея. Тя е най-важния елемент от цялостната защита против градушка. Ако структурата е нестабилна, то това може да доведе до по-големи щети, отколкото ползи, защото при натоварване от градушка е възможно цялата структура да рухне, заедно с насажденията под нея.

Първото и най-важно условие за надеждността на една структура е тя да е направена така, че градушката да се разтоварва през отворите, оставени между отделните платна мрежа, а не да се задържа и да товари структурата. Това се постига при правилно изграждане и осигуряване на добър наклон на мрежата. Постигането на този наклон става при спазване на определени правила – ширина на отделните платна мрежа, съобразени с междуредовото разстояние, както и височина на структурата.

Правило 1: височината на коловете от земята ≤ от междуредовото разстояние, т.е. ако междуредието е 4м, коловете  не трябва да са по-високи от 4м. от земята

Правило 2: ширината на платната мрежа трябва да е мин. с 10% по-голяма от ширината на междуредието, т.е. ако междуредието е 3.5 м, мрежата е с ширина 3.85-3.90 м.

Правило 3: разстояние между коловете – коловете се поставят в междуредието на различно разстояние, което се определя от ширината на междуредието и от това дали дърветата ще се връзват към структурата. Ако дърветата са вързани към нея, то това е допълнителен товар и съответно трабва да се намали междуколовото разстояние.

Всички тези правила, както и други подобни, са много важни за правилното функциониране на системата за защита от градушка.

Конструкцията против градушка се състои от множество елементи – колове, котви, обтегачи, скоби, стоманени въжета и телове, ПЕ аксесоари за захващане на мрежите и др. Всички тези елементи са изключително важни, защото компрометирането дори на един от тях, може да доведе до компрометиране на цялата структура.

Коловете са един от най-важните елементи. Те могат да бъдат стоманени, бетонни или дървени. Стоманените са най-здрави, но и най-скъпи. Дървените също са добра алтернатива, защото са еластични и здрави, но имат един недостатък – податливи са на гниене в земята. Поради тази причина е задължително да са импрегнирани предварително или защитени с Post saver ръкав, но въпреки това техния живот е значително по-кратък. Най-разпространени са бетонните колове с различно сечение – 9х9.5 см, 7х8 см или 10х12 см. Те са достатъчно здрави, гъвкави и издръжливи на атмосферни условия, а освен това са и най-доброто ценово решение. Не трябва да се подценява и техния произход, защото качеството им зависи много от цимента, структурата на материала, арматурата в тях и технологията на производство, т.е. доверявайте се само на доказани производители.

Котвите – те понасят цялото натоварване на структурата, затова не трябва да се правят компромиси с тях. Могат да бъдат бетонни или стоманени винтови. Поставят се на минимална дълбочина 1.5 м., като при по леки почви тя може и да е по-голяма. Диаметърът на котвата също е много важен – препоръчва се диаметър 40 см. или по-голям, въпреки че някои инсталатори ползват винтови котви с 30 см диаметър, който според нас е компромисен вариант.

Стоманени въжета и телове. При тях е важно да бъдат с добра поцинковка, за да издържат максимално дълго на атмосферни условия и да не започнат да корозират във времето. Другото важно условие е тяхната еластичност, която трябва да бъде под 5%. При по-голяма еластичност, ще се наложи да се преопъват през няколко години, което ще ви струва доста усилия, време и средства.

Метални аксесоари – скоби, основи против чупене и потъване, обтегачи, клампи. Това са наглед малки елементи, но са изключително отговорни за здравината на структурата. Ако един обтегач изпусне или се счупи, това ще рефлектира в счупване на краен кол и съответно ще намали здравината на структурата, което може да доведе и до по-сериозни последствия. Основите против чупене, както и другите елементи са много отговорни също, те трябва да са с определена дебелина на ламарината и съответен размер за да издържат на предвидените натоварвания от вятър или градушка.

Полиетиленови аксесоари – шапки за коловете, щипки за захващане на мрежите. Те са подложени на атмосферни условия през целия период на експлоатация на системата, на ниски и високи температури, на УВ лъчи и т.н. Ако нямат необходимите добавки в тях, след известно време стават крехки и започват да се чупят. Това може да наложи тяхната подмяна, което ще ви струва много допълнителни средства и усилия. Не подценявайте произхода и производителя на тези елементи.

Сега ще се спрем и на видовете системи против градушка:

  • система против градушка, тип Пиана. Тя е най-лесна и евтина за изпълнение, но понякога, при силни ветрове, не осигурява добро разтоварване на градушката. Процесът на събиране и поставяне на мрежите е сравнително лесен, бърз. При нея напречното стоманено въже минава над мрежата.

  • система против градушка, тип Капанина. Тя е по-доброто решение, но по-скъпо за изпълнение. При нея няма риск от зъдържане на градушка по мрежата. Осигурява наклон около 65° на мрежата и съответно добро разтоварване на градушката. При нея напречното въже е под мрежата и следва нейния наклон.

  • система против градушка, тип „Еластик”. При нея платната мрежа се свързват с еластични въжета. Тази система е създадена за да реши проблема с разтоварване на градушката. Тя е по-скъпо решение в сравнение с тип Пиана.

Системата против градушка може лесно да се надгради и да осъществява допълнителна защита на насажденията от птици, насекоми или вятър. Тези допълнителни защити ще оскъпят минимално цялостната система, но ще ви дадат спокойствие и сигурност за културите, които отглеждате.

В заключение можем да кажем – бъдете много внимателни и предпазливи при избора си на инсталатор за изграждане на конструкцията против градушка. Не правете експерименти да изграждате системата сами, ако не знаете как да я направите. Едно грешно решение, ще ви струва много скъпо в бъдеще.

ПРАВИЛНИЯТ И КАЧЕСТВЕН МОНТАЖ НА СТРУКТУРАТА Е ГАРАНЦИЯ ЗА ВАШИТЕ НАСАЖДЕНИЯ, които струват много повече от самата конструкция. Внимавайте много, когато купувате материалите за системата против градушка. Доверете се на реномирани и доказани производители, за препоръчване от Италия, които държат на качеството, здравината и издръжливостта на материалите. По-добре да платите 10-20% по-скъпо, отколкото да се наложи подмяна на част от материалите или ремонт на структурата, което ще ви струва много, много по-скъпо.

Вижте едни от най-качествените конструкции против градушка:

Правилно изграждане на конструкции против градушка
4.4 (88%) 10 гласа

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *