Мрежи

Съвети при избор на мрежа против градушка

Мрежата против градушка е най-важния елемент от цялостната защита против градушка и не трябва да се прави компромис с нея. Тя понася първоначалното натоварване от ледените късове и от нея зависи дали вашата защита ще бъде ефективна или не. Ще се опитаме накратко да набележим най-важните параметри на мрежата, които са важни при нейния избор:

  • производител
  • вид на плетката
  • тегло на мрежата
  • засенчващ процент
  • цвят
  • усилени краища
  • УВ стабилизация
  • дебелина на ПЕ влакно

На пазара има десетки производители на мрежа, които произвеждат различни типове, с различна плетка, гъстота, тегло и т.н. Ние препоръчваме италианските производители, като Retificio Padano, които поддържат отлично качество, и особено тези, които произвеждат и ПЕ влакно от което се плете мрежата. Контролирайки целия производствен процес – от влакното до мрежата – това е гаранция за качеството и издръжливостта на крайния продукт. Много важно е влакното да се произвежда от суров, а не рециклиран материал и в него да са добавени необходимите УВ стабилизатори и пластификатори, които гарантират издръжливостта на УВ лъчите и ниски температури.

Мрежите против градушка се произвеждат с няколко основни типове плетка – English row (английски бод), 45-50 гр/кв.м. и Rashel плетка – 63 гр/кв.м. При English row има различни варианти на отворите 3х7 мм, 2.8х8мм, 4х7 мм, 2.6х4 мм., които съответстват на различно тегло, като по-малките отвори и по-високото тегло са за предпочитане. При Rashel плетката, отворът е 2.8х8 мм, 63 гр/кв.м. Това е мрежата, която се налага на пазара в последно време. Причините за това са две – много издръжлва оплетка, която не се размества от ледените зърна, както и теглото на самата мрежа, което я прави по-устойчива на вятъра и поддържа добър наклон дори и при градушка с вятър, което не позволява да стават джобове и допринася за безпроблемното разтоварване на градушката при конструкция тип Piana.

Теглото на мрежата зависи гъстотата на плетката и броя влакна на кв/см. Колкото плетката е по-гъста, съответно теглото е по-високо и мрежата е по-здрава и издръжлива при удар от ледени късове с голям размер. Препоръчваме мрежи с тегло над 45 гр/кв.м., като Eti-net – 63 гр/кв.м. е най-добрия вариант.

Засенчващият ефект зависи от две неща – гъстотата на плетката и цвета на мрежата. При увеличаване на гъстотата на плетката увеличаваме съответно и засенчващия процент. При черните мрежи имаме по-висок засенчващ процент в сравнение с белите или сивите мрежи (комбинация между бели и черни влакна). Засенчващият ефект може да варира от 8% за бяла мрежа 45 гр/кв.м. до 20-22% при черна мрежа, 63гр/кв.м. Тук идва ролята на агронома да прецени според културата и региона в който се отглежда, какъв тип мрежа да избере. В по-южните райони се изисква по-висок процент сянка и съответно при череши, малини и др. податливи на слънчев пригор култури е необходим по-висок процент сянка.

Усилените краища и ивици са важен показател за добра и качествена мрежа против градушка. Добрите мрежи имат по 10-15 см усилени краища в двата края и в средата. Това поддържа мрежата здрава за дълъг период, защото натоварването в тези участъци е най-голямо, особено в средата, където има триене от горното въже.

УВ стабилизацията осигурява дългия живот на мрежите и безпроблемната им експлоатация. Добрата УВ стабилизация осигурява живот около 8-10 г. на белите мрежи и 12-15 години на черните мрежи. За всеки фермер е важно да има дългосрочна и безпроблемна инвестиция за целия живот на насаждението, а не да сменя мрежата през 4-5 години, което ще му струва допълнителни средства и усилия. В тази връзка препоръчваме да се използват мрежи от водещи европейски производители с гарантиран произход.

Дебелината на ПЕ влакно допринася за здравината на мрежата. Стандартното ПЕ влакно е с дебелина 0.32 мм и гарантира добра здравина на мрежата.

След изложеното дотук е ясно, че изборът на мрежа е труден, затова може да се доверите на фирма Ай Джи Нет, която ще удовлетвори всички ваши изисквания и няма да ви подведе.

Вижте едни от най-качествените мрежи против градушки на достъпни цени:

Съвети при избор на мрежа против градушка
4.4 (88.33%) 36 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *