Защита за автомобили

Съвети за защита на автомобили от градушка

Автомобилите, които използваме ежедневно в бита си, са едно от нещата, които понасят щети и поражения от евентуална градушка. Като добавим и факта, че тяхната стойност е доста висока понякога, не е лошо да се замислим дали не е добре да се погрижим за тях, преди да е станало късно.  Още по-лошо би било, ако имаме автокъща, паркинг или друго струпване на автомобили на малка площ и ни връхлети тази напаст – градушката.

Затова, помислете предварително и „застраховайте” вашия автомобил с надеждна защита от градушката.

В следващите редове ще се спрем на начините и типовете конструкции против градушка за автомобили.

Обикновено и най-често се предпазват автомобили, когато са струпани на малка площ, в автокъща или друг паркинг, защото тогава евентуалната щета би била много голяма. Има няколко типа конструкции против градушка за автомобили – цялостно покритие на паркинга или частично, само на тази част където са паркирани колите.

При първия тип – покриване на цялата площ, се изгражда структура от стоманени колове, които се анкерират в земята и се закотвят по периметъра към котви или съществуваще бетонни бордове, огради или постройки. Между стоманените колове се опъват стоманени въжета и върху тях се поставя мрежата против градушка. На пръв поглед звучи елементарно, но в действителност не е така. Много е важно коловете да са анкерирани добре, да са с необходимата дебелина и якост, и закотвянето на структурата по периметъра да е направено адекватно. Предимството на тази структура е само едно, покривате цялата площ и под мрежата може да паркирате всичките си коли. За съжаление недостатъците при нея са много повече.

Първо – в цялата площ имате много на брой колове, които ще пречат на маневрирането на автомобилите ви и има риск да ги „забършете” при някоя маневра.

Второ – в повечето случаи няма как и къде да се разтоварва градушката, защото навсякъде отдолу имате автомобили. Това крие голям риск от претоварване на структурата и евентуално падане на колове, въжета и мрежа върху автомобилите ви.

Трето – при покриване на такава площ, вие няма как да предвидите наклон на мрежата, обикновено тя се поставя хоризонтално, и това носи своите рискове – пробиване на мрежата от големи ледени късове или претоварване на структурата и нейното компрометиране.

При покриване на по-малки площи, тогава би било възможно да се използва този тип структура и да се направи така, че градушката да се разтоварва и да избегнете риска от претоварване при продължителна градушка.

Втория тип структури, или както ги наричаме ние – „дъговидни структури”, са малко по-скъпи за изпълнение, на за сметка на това са много по надеждни. Направени са от стоманени дъги, свързани една към друга със стоманени въжета и анкерирани в земята към бетонни фундаменти. Те покриват основно редиците с автомобили, без пътеките за маневриране. При тях мрежата лежи върху стоманените дъги и стоманените въжета.

По този начин автомобилите ви са защитени изцяло и нямате никакъв риск от натоварване на структурата с градушка, защото тя се разтоварва по наклона на дъгата без никакъв проблем. Трябва да добавим и другото предимство, че тази структура е много стабилна и устойчива на вятър и върху нея може да поставите и по плътна комбинирана мрежа – против градушка и слънце. Т.е, с една мрежа вие можете да спасите автомобилите си от градушката и от силното слънце през лятото.

Третия тип защита от градушка са различни покривала, с които може да защитавате автомобилите си индивидуално, като Sky Protect Magnetic например. Те защитават най-уязвимите части от автомобилите ви и може да ги пренасяте заедно с вас, където пожелаете. Когато сте на път, вие ще бъдете защитени от градушката, ако имате такова покривало. За тяхната роля и функции ще се спрем в друг раздел.

Вижте едни от най-качествените покривала за коли против градушка:

Съвети за защита на автомобили от градушка
5 (100%) 6 гласа

Покажи още

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *